Aktiviteter och Traditioner

Utöver våra projektarbeten så har vi andra aktiviteter som återkommer varje år. Under dessa aktivitetsdagar träffas barnen över avdelningarna. Vår ambition är att lyssna in barnens tankar och ideér när vi planerar varje aktivitet. Därför kan genomförandet se lite olika ut från år till år. Vid de flesta tillfällena bjuder vi in föräldrarna att delta och det kan därmed bidra till en ännu starkare gemenskap på Trollebo.


Frukt- och bär månad 

Varje sensommar har vi en Frukt- och bär månad, där barnen får många möjligheter att  smaka, prova och arbeta med frukt och bär på olika sätt utifrån deras lust och intresse. Vi tillvaratar frukt och bär både från vår egen gård och från våra familjer som bor i närområdet. Tillsammans med barnen samtalar vi om vad man kan göra med frukten och lyssnar in deras tankar och ideer. Vi strävar efter att i största mån kunna fullfölja barnens ideer. Vi har bl.a. pressat vår egen fruktjuice, gjort äppelchips, äppelmos och använt kryddor och örter från vår trädgård  i matlagningen.
Trolleboloppet

För att på ett enkelt och naturligt sätt få in hälsa och livsstil som en del av barnens vardag arrangerar vi Trolleboloppet under september månad. Där får alla barn möjlighet att springa längs en snitslad bana utifrån sin egen förmåga och förutsättningar. Vi startar med en gemensam uppvärmning för att sedan släppa iväg en avdelning i taget. Kompisar, pedagoger och föräldrarna står sedan runtom banan för att heja fram löparna. Barnen får ta sig runt banan på sitt sätt; själva, hålla någon i handen eller varför inte hoppa runt banan på ett ben. Sen får man ju inte missa den härliga vätskekontrollen där det finns vatten eller hemgjord fruktdryck. Vid målgång får barnen en medalj och frukt för tappert kämpande.Lucia

Hela familjen är välkommna att fira Lucia med oss på Trollebo som går av stapeln på eftermiddagen och utomhus på vår gård. För att alla ska känna sig riktigt välkomna står några av de äldsta barnen vid grindarna och hälsar er välkomna med hembakade pepparkakor. Luciatåget bjuder på traditionsenliga sånger som barnen och pedagogerna tillsammans har valt ut och adventsverser som uppläses av några barn. Under åren har vi haft turen att föräldrarna har kunnat ackompanjera oss med olika instrument, en tradition som vi hoppas lever vidare.

Jul

Under december månad har vi olika julförberedande aktiviteter. Vi bakar pepparkakor och lussebullar, sjunger lucia/ julsånger och julpysslar. Barnen får möjlighet att skicka sin önskelista till tomten, eller skriva den för att ge till sina föräldrar. Innan terminsavslutningen dukar vi, tillsammans med barnen, fint med servetter och bordsdekorationer som barnen själva skapat och äter en traditionsenlig jullunch som vår kock tillagar. Barnen får gärna komma med önskemål till jullunchen på saker som de kanske äter hemma vid sitt julbord.

Vinteraktivitetsdagen

Utöver alla de dagliga aktiviteterna så har vi en särskild dag där vi erbjuder barnen en mängd olika vinteraktiviteter utomhus. Aktiviteterna varierar från år till år beroende på väder och barnens önskemål och intresse. Det kan vara stjärtklappstävling där barnen får lägga ihop hur många totala meter de olika avdelningarna kom, hinderbana med olika svårighetsgrader för att utmana alla, bollövningar eller snöbollsaktiviteter och målning i snön. Denna dag planerar och genomför barnen och pedagogerna tillsammans.


RE-dagen

En lördag i halvåret träffas minst en förälder från varje familj och alla pedagogerna på Trollebo för en gemensam fixardag. En dag fylld av förändringar och förbättringar av både ute och innemiljön utifrån barnens och pedagogernas tankar och ideér. En arbetsgrupp har innan RE-dagen sammanställt, utifrån barnen och pedagogernas önskemål, vad som ska göras och köpt in material så att arbetet fortlöper smidigt. Förutom allt fixande så är detta en dag av gemenskap, glädje och en chans att få lära känna varandra bättre. För att hålla energin uppe under dagen bjuds det på fika och smörgåsar som föräldrarna har ordnat.

Påsk
En förmiddag under påskveckan erbjuder vi olika aktiviteter utomhus som går i påskens tecken som tex leta efter kycklingar som gömt sig i träden,sätta näbb på kycklingen och kasta “ägg” i en hink. Vi har turen med oss att en snäll häxa flyger förbi oss på vägen till Blåkulla och bjuder på något gott. Vi äter sedan en traditionell påsklunch på respektive avdelning vid dukat långbord. Denna dag får de barnen som vill komma som någon helt annan än sig själva, så länge som ansiktet inte döljs av en mask så är allt välkommet.Sommarfest

Vi bjuder in barnens familjer för att tacka av de barn som slutar till sommaren. Barnen uppträder och sjunger sommarsånger som de varit med och valt ut. Varje familj har med sig egen picknick som de äter på filtar i gräset. Skulle vädret mot förmodan svikta så flyttar vi in picknicken. Vi avslutar sommarfesten med att tacka av de äldsta barnen, med blommor, stentroll och en sång utförd av pedagogerna.