Maten

Barnens måltider ska vara varierande och locka till nyfikenhet för mat. All mat lagas från grunden och till lunchen erbjuds en stor grönsaksbuffé med olika sorters grönsaker för att väcka barnens nyfikenhet för grönsaker. Vi har egen kock på förskolan, hon testar ofta nya recept och går utbildningar för att hela tiden hålla sig uppdaterad. Vi jobbar aktivt på hela förskolan för att minska matsvinnet vilket en en stor miljövinst och viktigt att samtala om. 

Vi strävar efter att följa S.M.A.R.T modellen i vår matlagning vilket innebär att vi arbetar för att inte använda tillsatser och socker, vi serverar mer vegetariska rätter och mindre kött, vi använder oss av ekologiska råvaror i den mån det går och vi har säsongsanpassade grönsaker och frukt. Allt kött och all kyckling som köps in och serveras är svensk för att minska transportsträckorna. Vår kock bakar mycket av vårt bröd själv och vi använder oss av de bär och frukter som finns på vår gård i matlagningen. Utöver att baka eget bröd, lagas all mat från grunden så skapar vår kock även eget pålägg som t.ex. tonfiskröra och fetaoströra för att erbjuda barnen lite nya smaker och sätt att äta på.

S.M.A.R.T modellen står för: 

Större andel vegetabilier, mindre tomma kalorier, andelen ekologiskt ökas samt "rätt kött" och mycket grönsaker erbjuds. Samt transpårsnålt eftersträvas.


I köket jobbar vår kock även med presentationstallrikar. Varje avdelning får någon eller några gången i veckan en presentationstallrik som tydligt visar innehållet i maten. Barnen får sedan lukta, smaka och känna på de som finns på tallriken. Vi tror att detta är en bidragande faktor till att upptäcka matglädje. 

De äldsta barnen på förskolan får även vid ett tillfälle var hjälpa till i köket. De förbereds mat, hackas grönsaker och smoothie tillreds. Men mest spännande är oftast den stora diskmaskinen. Vi inspireras av konceptet "Fredagsfys". Det innebär att vi varje fredag har fysisk aktivitet med barnen, utomhus. Detta för att upptäcka glädjen och gemenskapen i att röra på sig bland annat genom dans, hinderbanor eller olika lekar. På fredagar serveras även smoothies eller vitaminrika shottar på förskolan.