Maten

Barnens måltider ska vara varierande och locka till nyfikenhet för mat. All mat lagas från grunden och till lunchen erbjuds barnen en grönsaksbuffé med olika sorters grönsaker för att väcka barnens nyfikenhet för grönsaker. Vi har egen kock på förskolan som kontinuerligt går kurser/föreläsningar för att kunna servera barnen näringsriktig, god och klimatsmart mat.

Vi strävar efter att följa S.M.A.R.T modellen i vår matlagning vilket innebär att vi arbetar för att inte använda tillsatser och socker, vi serverar mer vegetariska rätter och mindre kött, vi använder oss av ekologiska råvaror i den mån det går och vi har säsongsanpassade grönsaker och frukt. Allt kött och all kyckling som köps in och serveras är svensk för att minska transportsträckorna. Vår kock bakar mycket av vårt bröd själv och vi använder oss av de bär och frukter som finns på vår gård i matlagningen. Utöver att baka eget bröd, laga all mat från grunden och utgå från S.M.A.R.T modellen så skapar vår kock även eget pålägg som t.ex. tonfiskröra och fetaoströra för att erbjuda barnen lite nya smaker och sätt att äta på.

S.M.A.R.T modellen står för:

STÖRRE ANDEL VEGETABILIER

MINDRE ”TOMMA KALORIER”

ANDELEN EKOLOGISKT ÖKAS

RÄTT KÖTT OCH GRÖNSAKER

TRANSPORTSNÅLT

Vi inspireras av konceptet "Fredagsfys". Det innebär att varje fredag så har vi fysisk aktivitet med barnen, utomhus, för att barnen sedan ska kunna ha "fredagsmys". Minst 1 fredag varje månad så serveras barnen hemmagjord smoothie för att barnen ska erbjudas nya sätt att få i sig frukt och grönsaker.